Следвайте Гласове в ТелеграмНа фона на пътуването на Владимир Зеленски до

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа фона на пътуването на Владимир Зеленски до
Коментари Харесай

РИА Новости: С решението да предаде на Украйна реакторите за Белене България за пореден път се самопростреля в крака

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На фона на пътуването на Владимир Зеленски до Турция несправедливо на назад във времето остана визитата му в България, където имаше не по-малко забавни събития. Там украинският президент ясно посочи желанието си да закупи от София съоръжение, което по-рано беше планувано за построяването на АЕЦ " Белене ", само че витално значимият за българите план не беше стартиран. Става дума за два реактора ВВЕР-1000 съветско произвеждане, за които Киев е подготвен да заплати 600 млн. $.

Да оставим настрани обстоятелството, че Киев желае да купи точно съветски решения, макар че още през 2015 година тържествено се зарече в никакъв случай повече да не си сътрудничи с Москва в тази посока. Именно тогава президентът Порошенко подписа заповед в този смисъл. Случващото се най-вече припомня на известния израз " войната в Крим, всичко е в пушек, нищо не се вижда ", появил се по време на Кримската война от 1853-1856 година Фактът, че страната ни още веднъж се сблъсква с груповия Запад, който е подготвен непременно да попречи на укрепването на Русия, му придава забележителен исторически привкус. Нека се опитаме да разберем какво се крие зад тази странна договорка и, най-важното, до какво може да докара тя.

Нека стартираме с България.

Тази прелестна страна е изцяло несправедливо забравена от нашите медии, макар че в дисциплината " пукотевица в крайници " българите са твърдо преди всичко, оставяйки всички вероятни съперници надалеч зад себе си. Във вихъра на събитията от последните две години някак си се не помни, че София безусловно умишлено се отхвърли от три взаимни плана с Русия, които без никакво пресилване можеха радикално да трансформират позицията ѝ на европейската сцена.

Москва в началото предложи на българите да доведат петролопровода " Дружба " в страната, като създадат отклонение от южното унгарско трасе. Като се има поради, че делът на съветските нефтопродукти в българския енергиен баланс по това време е 95%, може да се оцени привлекателността на предлагането.

След това бяха извършени договаряния за построяването на газопровода " Южен поток ", който щеше да понижи зависимостта от петрола и да пренасочи енергийния бранш към екологичен и на ниска цена газ.

Но първият план, по който се работеше още през 2008 година, беше построяването на втората атомна електроцентрала " Белене ", съгласно чиито условия София се очакваше да получи два енергоблока, спомагателни две хиляди мегавата произвеждане и да се трансформира в най-зелената страна в Европейски Съюз. Търгът беше извоюван от нашата " Атомстройекспорт ", която предложи два реактора ВВЕР-1000 единствено за четири милиарда евро.

И в трите случая София получи директна заповед от Вашингтон, чинно взе под козирката и просто скъса съществуващите контракти, без даже да си направи труда да прочете съответната част от съглашението. В резултат нито " Дружба ", нито " Южен поток " по този начин и не бяха издигнати, на американската " Уестингхаус " беше подредено да размени " Росатом " в плана, а цената на плана АЕЦ " Белене " се увеличи напълно малко. От четири на съвсем осем милиарда евро.

Черешката на тортата беше искът, подаден от " Атомстройекспорт " в Парижкия арбитраж, който през 2016 година задължи послушните българи да платят на съветската страна 600 млн. евро неустойки. След като получи парите, Москва, в сходство със съглашението, съобщи на българската страна част от договорното съоръжение прецизно за посочената сума.Тук е належащо да се добави една извънредно значима детайлност, без която по-нататъшното изложение се обезсмисля.

През 2023 година да вземем за пример предприятията на " Росатом " продават на Китай реактори " до ключ " като част от сложни планове на цена малко над един милиард $ за единица. Съответно на българите е доставена условна една трета от нужното съоръжение за 600 млн. Като елементарна прилика: вместо цялостен автомобил купувачът получава две колела, похлупак, знак и джоб. С други думи, в този момент София не разполага с изцяло решение, а единствено с разнородни елементи, които само " Росатом " може да събере във тип на работещ енергиен блок.

Като се има поради, че договорката към този момент е благословена задочно във Вашингтон, българите най-сетне могат да се сбогуват с фантазията да се върнат към цифрите от началото на предишния век, когато до 45% от цялата електрическа енергия се произвеждаше въз основата на атома (сега - 18%). Както и с всички други очаквания, свързани с енергетиката.

Що се отнася до украинската страна, нещата са малко по-сложни.

По-скоро наподобява на някаква отплата на България за нейното смирение, което докара до сериозни загуби. Тъй като Киев въобще не разполага със лични пари, а покупката явно ще бъде платена от идващия пакет западна финансова помощ, този вид е първият, който се предлага. Всички са на плюс - българите не получиха нова атомна електроцентрала, само че най-малко стигнаха до нулата, Киев преглътна още по-дълбоко кукичката на дълга, а Съединени американски щати и Европейски Съюз ги вързаха още по-здраво за себе си.

Цялата тази история също по този начин ясно демонстрира, че Съединените щати към този момент са физически неспособни да строят атомни електроцентрали, което значи, че всички профилни планове с американско присъединяване в България, Полша и Чехия могат да бъдат поръсени с нафталин и прибрани на склад.

За да бъдем обективни, би трябвало да отбележим, че в АЕЦ " Хмелницки " биха могли да се употребяват реактори от България, само че тази опция е единствено теоретична. Навремето Москва предложи на Киев плана Б-392Б, който предполагаше рационализация на два енергоблока в КЕЦ и построяването на още два, само че по чисто политически аргументи остана на хартия. Днес западните анализатори изясняват закупуването на оборудването, което от осем години лежи навън, с обстоятелството, че " Уесингхаус ", с поддръжката на френската EDF, ще може да го трансформира в работещи енергоблокове. Косвено това демонстрира, че групата на западните куратори на Киев най-сетне се е примирила със загубата на Запорожската АЕЦ и е подготвена да обмисли всевъзможни, даже и най-невероятни планове, с цел да компенсира по някакъв метод загубата ѝ. Те са положителни, тъй като даже и да се провалят, от тях могат да се завоюват повече от един милиард $. Новият другар и сътрудник на Вашингтон ще бъде този, който ще ги изплати.

Инфо: Риа Новости

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР